Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Груша Талгарська красуня

    Осінній сорт груші Талгарська красуня, виведений в Казахському НДІ плодівництва та виноградарства селекціонером А. Н. Кацейко з насіння від вільного запилення сорту Лісова красуня. Сорт широко поширений в аматорському садівництві в Краснодарському і Ставропольському краї, Україні, буврайонований в Північно-Кавказькому регіоні.

    Дерево середньоросле, крона широкопірамідальна, середньоїгустини, зізвисаючими гілками. Скелетні гілки відходять від стовбу рапід кутом, близьким до прямого. Кора на штамбі і основних гілках сіра, лущиться. Переважний тип плодових утворень – кільчатки.
    Плоди вище середньої величини (маса 170 г), подовжено-грушоподібної, пляшкової форми, у вершини інодіскошені. Шкірочка гладенька, блискуча, масляниста, світло-жовта з яскравим червоно-карміновим рум’янцем на сонячній стороні на більшій половині плода. М’якоть кремова, середньої щільності, хрустка, дрібнозерниста, дуже соковита, солодка, доброго смаку.
    Знімна зрілість плодів настає наприкінці вересня, споживча в жовтні-листопаді. Лежкість плодів добра, в сховищах з штучним охолодженням до грудня, під час зберігання не утворюють плям. Пізній знімання для цього сорту небажане.
    Плоди міцно тримаються на дереві, стійкі до натиску.
    У пору плодоношення дерева вступають на 2-3 рік. Плодоносять рясно і щорічно. Транспортабельність плодів хороша .Зимостійкість і посухостійкість дерев досить висока . Характеризується високою стійкістю до грибних хвороб.

    Гідності сорту: висока зимостійкість і стійкість дерев до парші , скороплодность і врожайність, а також красива форма і привабливий вигляд плодів , тривалалежкість .