Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Обрізка смородини в деталях

    У цьому розділі детально розповім про напрацьований роками спосіб обрізки кущів смородини яким вже за 5-7 років, при цьому добавлю гарні детальні фотографії,щоб можна було легко зрозуміти схему санітарної обрізки куща.Виконуючи дану обрізку ми продовжимо молодість кущів на багато років і завжди будемо мати максимальні врожаї.

    У розділі статті я вже розповів як можна щороку легко робити обрізку молодих кущів, я роблю детальну обрізку щороку, і залишаю тільки однорічні пагони, тобто дворічних пагонів не лишаю.Поки кущі ще молоді ,2-3 річні,таку обрізку робити дуже просто.

    Найпростіший спосіб, на третій рік провести першу обрізку кущів, вирізавши повністю ліву чи праву частину куща.Більш детально про таку схему обрізки,читайте у розділі статті,обрізка смородини.

    Наразі розглянемо трохи інший варіант обрізки, більш старших кущів.

    фото1

    Фото1

    На першому фото кущ до обрізки.В правому куті червоною лінією позначений пагін який був залишений в минулому році на плодоношення.Минулої осені він був без бокових пагонів,наразі в літку він подарував нам хороший врожай ягід і наростив гарні бокові молоді пагони, ці пагони позначені зеленим кольором .Таких пагонів на цьому кущі дуже багато, а молодих прикореневих пагонів мало.

     

     

     

     

     

     

    фото2

    Фото2

     

    На фото 2 розлянемо ці пагони ближче.Як видно, з нижніх бруньок виросли сильні бічні пагони, вони позначені зеленими лініями.Так ось в ситуації коли за літо виросло мало молодих кореневих пагонів, я залишаю нижні найсильніші молоді пагони другого порядку(позначені зеленим кольором).На наступну осінь їх вирізаю вже повністю біля кореня.

    фото3

    Фото3

     

    На фото 3 вже видно обрізку.Минулорічний пагін який був позначений червоною лінією,вирізали над над молодими нижніми пагонами,що позначені зеленими лініями,ми вирішили їх залишити .Місце зрізу минулорічного пагона позначено червоною крапкою (місця зрізів замазуємо садовим варом) .Молоді пагони, які ми залишили після обрізки на наступний рік для плодоношення, позначені зеленими лініями.

     

     

     

     

    фото4

    Фото4

    На фото 4 минулорічні пагони, які не мають хороших бічних пагонів, вирізаємо повністю біля основи кореня.Якщо на пагоні біля основи є хороші бруньки, кілька лишаємо, зріз замазуємо садовим варом і засипаємо перегноєм.

     

     

     

     

     

     

    фото5

    Фото5

    На фото 5 обрізаний кущ, вигляд збоку.Червоними лініями позначені залишки торішніх пагонів. Молоді бічні пагони,що залишили на полодошення,чітко видно.

     

     

     

     

     

     

    фото6

    Фото6

    На фото 6 обрізаний кущ,вигляд зверху.Червоними лініями позначені залишки торішніх пагонів. Зеленими лініями позначені молоді бічні пагони другого порядку, залишені на плодоношення в новому сезоні. Синіми лініями позначені, молоді прикореневі пагони поточного року, яких в нашому випадку виросло недостатньо.

     

     

     

     

     

    фото7

    Фото7

     

     

    Фото 7 ще одна фотографія,вигляд зверху,на ній чітко видно зрізи та залишені молоді пагони на плодоношення.

     

     

     

     

     

    фото8

    Фото8

    На фото 8 виглад кущів після обрізки взимку .Залишені молоді пагони на плодоношення підв’язую до арматури яку розміщую в центрі куща.Така фіксація пагонів надає естетичного вигляду кущам та зберігає форму куща під час наливу та дозрівання ягід.Дивіться фото 9,10.

     

     

     

     

    фото9

    Фото9

    фото10

    Фото10

    Рубрики: ІДЕЇ

    Комментарии закрыты