Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Робимо ставку на сорти нейтрального світлового дня.

    DSCN0720 DSCN0763 DSCN0778

     

    Робимо ставку на нейтрали. Вже близько 15-ти років вирощую полуницю і завжди з нетерпінням чекаю врожаю в новому сезоні. Полуниця, як ягода, завжди «в пошані» завдяки своєму смаку і наявності вітамінів. Раніше врожай цих запашних ягід радував нашу сім’ю близько місяця, а якщо погода підводила затяжними дощами, то і по два тижні. Уся справа в тому, що моє місто належить до північно-західного регіону на мапі України, для якого характерна велика кількість опадів. Ягода полуниці, як відомо, дуже чутлива до надлишків вологи і схильна до гниття, тому, якщо в розпал сезону небо затягне дощами про врожаї можна забути. Перепробував безліч препаратів, як хімічних, так і біологічних (якщо затягне на три дні дощ, то ніякий препарат не врятує її від гниття). Залишається лише чекати на погоду, більша частина врожаю може бути втрачена, а чекати нового сезону так довго…

    Вихід знайшов не в обробках, а в нових сортах нейтрального дня, які здатні радувати врожаєм з травня по жовтень безперервно, але при гарному догляді, звісно ж. Перевага цих сортів в тому, що вони дають можливість радувати близьких, а особливо діток, смачними, запашними ягідками не місяць, а цілих півроку. Якщо накрити грядку агротканиною, то збір ягід можна продовжувати ще довше (ранньою весною, відразу після танення снігу, а також пізньої осені). Для мене вони стали безцінною знахідкою, завдячуючи саме селекціонерам. Найбільша перевага їх у тому, що вони постійно цвітуть і плодоносять, тобто одночасно на кущі є постійне цвітіння, зав’язь і стигла ягода. Плоди можна збирати щодня, кущ тільки порадує Вас ще більшим цвітінням. Рясні зливи тепер не завадять, якщо врожай стиглих ягід за період опадів покривався сірою гниллю, я вже не переживав про те, що залишуся без врожаю, адже за кілька днів стає знову сонячно і кущики знову продовжують далі цвісти і плодоносити. Тепер я роблю ще простіше, якщо передають циклон, я за день до нього збираю усі дозрілі ягоди і пускаю на заморозку, а недозріла зав’язь, що лишилася, вже не так реагує на захворювання сірою гниллю. Аби зменшити наслідки хвороби ягід, я намагаюся після кожного дощу обробляти кущі розчином Байкалу для профілактики.
    Хімією такі сорти нереально обробляти, адже ягоду потрібно збирати кожного дня, а для хімпрепаратів потрібно «витримувати» період очікування, мінімум 7 днів. На власному досвіді переконався в тому, що хімпрепарати по ефективності такі ж, як і біо, тому не потрібно себе «труїти», досить регулярних обробок Байкалом, чи Ем препаратами. Вирощуючи нейтральні сорти полуниці, Ви в будь-якому випадку, без врожаю не залишитесь. Все, що потрібно для таких сортів – це своєчасний полив і регулярна підгодівля кожні два тижні – з травня по серпень. Підкормку можна робити вже готовими добривами, на зразок такого, як «Майстер» або органікою. Мінус цих сортів в тому, що кущі швидше виснажуються, оскільки постійно працюють на врожай. Раджу щороку вкорінювати молоді розетки і підсаджувати нові молоді кущі. З власного досвіду можу сказати, що можна тримати старий кущ до трьох років на одному місці, але якщо хочете, щоб ягоди були дуже великими, оновлюйте грядки щороку.

    Найпростіший спосіб оновлення куща – це вкорінення молодого вуса відразу біля старого куща. Тобто, з появою молодих розеток, вибираємо кращі 2-3 і пришпилюємо звичайною шпилькою-невидимкою для волосся, поблизу куща на відстані 5-7 см. (саму розетку не відділяємо від вуса до повного вкорінення). В кінці сезону, коли кущики добре вкорінилися, старий вирізаємо секатором під самий корінь, заглибившись на 2-3 см. в грунт. Молоді залишаємо на плодоношення в наступному сезоні. Таке оновлення можна проводити близько 3-4-ох років. По закінченню терміну, кущі викопуємо, перекопуємо і удобрюємо площу під нову посадку (дуже добре посіяти сидерати, особливо бобові) і знову висаджуємо нові кущі. З весни знову вкорінюємо за схемою на найближчі 3-4 роки. З нейтралів зараз є дуже великий вибір сортів, я зупинився на трьох:

    1.Королева Єлизавета-2, сорт, для якого характерна дуже велика врожайність і стійкість до захворювань.

    DSCN0763

    2.Альбіон – уже красива, конічна ягода, з вираженим ароматом і підвищеною солодкістю плоду. Ягода дуже товарна, як намальована для реклами.

    альбіон

    3.Морской пейзаж – подобається тим, що у нього протягом всього сезону велика ягода, кущі дуже потужні й менше реагують на засуху (ягода з легким суничним ароматом).

    DSCN1953 DSCN1954

    Використовуйте свої ділянки раціонально, вирощуйте нейтрали і Ви поповните свої збереження вітамінами, а сімейний бюджет додатковим доходом, адже ягода, яка росте поза «традиційним» сезоном, завжди в ціні.

    Бажаю хороших урожаїв !!!

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.