Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Ягідні кущі на штамбі.

    Багато дачників, щоб прикрасити зону відпочинку, часто насаджують декоративні дерева і чагарники, не підозрюючи, що можна поєднати корисне з приємним. Наразі, я хочу Вам розповісти як, посадивши звичайну червону смородину, чи агрус, можна прикрасити Ваш куточок. Для виконання поставленого завдання, нам потрібен кущ гарного сорту червоної, чи білої порічки з довгими китицями і великими ягодами, а також потрібно відповідно сформувати сам кущ, формування якого буде відрізнятися від звичайного (кущового). Як сорт, підійде шедевр світової селекції, під назвою Ровада. Для даного сорту характерна дуже висока врожайність. Ягоди дуже великі, блискучі, одномірні, на довгих до 20-ти см. китицях (дивіться фото1,2).

    фото1

    Фото1

    фото2

    Фото2

    Даний сорт цінний завжди хорошим запиленням китиць, плодами відмінного смаку, які дуже довго зберігаються на кущах, радуючи при цьому своїм рубіновим переливом в променях ранкового сонця.

    Не поспішайте зривати врожай, нехай він повисить ще місяць після дозрівання і набере цукристості. Для тих, хто займається реалізацією ягоди на ринку, сорт цінний своїм зовнішнім виглядом, розміром і тим, що він є пізнім сортом.

    Ягоди даного виду можна не поспішати нести на ринок, а почекати, поки сезонна конкуренція вщухне і тоді вона заявить про себе у всій красі.

    Ровада дуже стійка до захворювань. Завдяки красі своїх ягід і силі куща, які у Ровади можуть виростати до 2-ох метрів, я вирішив сформувати її на штамбі, що додало їй краси і полегшило догляд за кущами (дивіться фото 3).

    фото3

    Фото3

    Важливо те, що формування куща на штамбі можна зробити без навичок майстерності прищеплення, тобто формування робимо на своїх пагонах, що в подальшому, при заміні старих штамбів, полегшить і прискорить цей процес.

    І так, як же зробити такий кущ у себе вдома? Для початку, посадіть хороший кущ, дотримуючись агротехніки, для цього не забудьте при посадці «заправити» ями перегноєм. Дуже важливо посадити кущ глибше на 10-15 см., ніж він ріс раніше, що додасть в майбутньому сили кущу, збільшивши тим самим його коренву систему (більш детальну схему посадки дивіться в розділі інструкції).

    Наступний крок після посадки – обрізка куща. Якщо на кущі вже є сильні пагони, висотою більше метра, тоді виберіть два найкращих і підв’яжіть їх до вертикальної опори, яку встановіть у основи куща (краще арматуру), а решту видаліть, не лишаючи пиньків. Якщо ж на молодому кущику немає хороших пагонів, тоді після посадки обріжте їх усі, залишивши на кожному по 2-3 бруньки (бруньки потрібно відрахувати від рівня землі вгору і обрізати за третьою). З весни, коли бруньки прокинуться і підуть у ріст, досягнувши позначки в 10-15 см., потрібно зробити виломку молодих пагонів, залишивши два найкращі і найбільш близько розміщені один до одного.

    Ваше завдання на перше літо – виростити два хороших сильних пагони (чим вищі, тим краще). Для цього потрібно вчасно обробляти пагони від попелиці, яка дуже сильно пригальмовує ріст пагонів (бажано кожні два тижні використовувати такі системні препарати, як Каліпсо, Конфідор Максі).

    фото1

    Фото1

    В наступні роки обробки непотрібні, тля не буде завдавати шкоди, завдяки сезонним прищипкам бічних пагонів. Також, не слід забувати вчасно підгодовувати, поливати Ваш кущ і цього буде достатньо, щоб за літо виростити два потужних пагони. Виростивши два хороших пагони і підв’язавши їх до опори, в наступному році почнемо формувати на цих пагонах крону куща, яка дуже швидко і легко перетворить Ваш кущик в красиве деревце.

    Думаю, багато хто може запитати, чому залишаємо два пагони? Особисто я, раніше залишав один, але одного разу залишивши два, помітив, що крона формується пишнішою і врожайність зростає, а кущ від цього не страждає. Продовжуючи тему формування кущів на штамбі, хочу об’єднати дві теми в одну, тому що сформувавши красивий штамбовий кущ смородини, таким же способом можна сформувати і Ваші кущі агрусу.Думаю, всі знають про користь цієї ягоди, але не всі наважуються її вирощувати із-за її колючості. Я пропоную Вам зважитися на посадку цієї корисної рослини, тому що завдяки штамбовому формуванню куща, догляд за таким деревцем буде мінімальним, а збір ягід буде в радість Вам і Вашим дітям (погляньте на фото 1 – таким симпатичним може стати Ваш кущик агрусу за два роки формування). Усі, хто буває на моїй ділянці, побачивши мої сформовані кущі агрусу, називають їх ялиночками. Тобто, посадивши замість декоративних рослин кущі агрусу, і сформувавши їх на штамбі, Ви не тільки прикрасите свою ділянку, але й забезпечите сім’ю корисними ягодами.

    Аби сприяти збільшенню декоративності, раджу садити сорти з ягодами різного кольору. Сучасні сорти дозволяють урізноманітнити кольорову гаму зеленими, жовтими, червоними, бузковими і навіть чорними кольорами ягід, до того ж, більшість нових сортів майже не мають колючок.

    Щоб зробити кущ таким красивим, не потрібно робити щеплення, все так само як з смородиною: формуємо крону на своїх пагонах.

    Штамб в агрусу досить морозостійкий і здатний близько до пяти-семи років тримати врожайність, тобто тільки через 5-7 років штамби потрібно оновлювати з молодої порослі, яка буде щороку з’являтися біля основи куща.

    Як я вже і писав раніше, в перший рік потрібно виростити два потужні пагони і підв’язати їх до опори. По мірі зростання цих двох пагонів, всі інші, які будуть з’являтися біля основи куща, потрібно видаляти.

    Навесні, наступного року, починаємо формувати крону куща. Ранньою весною, на пагонах, які Ви виростили за минулий сезон, від самого низу і до верху, прокинуться бруньки і зарясніють листочки – частину їх потрібно видалити, що б сформувати основу майбутнього штамбу. Для цього, на торішніх пагонах відміряйте від рівня грунту 50 см. вгору і на цю висоту видаліть всі нижні бруньки на обох пагонах, це і буде основа для майбутніх штамбів.Вище 50-ти см. почнуть інтенсивно рости бічні пагони, їх потрібно два-три рази на рік підстригати за 4-7 листком, робити прищіпку (зелені операції). Коли ті бруньки, які ми залишили вище 50-ти см. підуть у ріст і досягнуть росту у 8-10 листків (приблизно матимуть 10-15 см. довжини), перетворившись в молоді бічні пагони, їх потрібно прищипнуть за 5-7-им листком. Така операція пригальмує ріст пагонів на два-три тижні. Верхні бруньки за інерцією продовжать зростання вгору (надавайте їхньому зростанню вертикального положення, вони піднімуть в майбутньому висоту вашого штамбу). У травні, бічні пагони, які Ви прищипнули за 5-7 листком, знову прокинуться і почнуть другу хвилю росту, але їх прокинеться вже значно більше (на кожному пагоні по 2-3), бо прищипнувши точку росту на пагоні, ми змушуємо його кущитися. Коли молоді пагони другої хвилі росту знову відростуть на 8-10 листків, ми знову робимо прищіпку за 5-7 листком. Таку операцію робимо регулярно, протягом сезону, постійно прищипуємо молоді прирости за 5-7 листком – цим ми надаємо кущу об’ємної форми крони, омолоджуємо сам кущ і не даємо можливості поселитися на кінчиках пагонів шкідникам, особливо попелиці.Верх куща, коли він доросте до потрібної Вам висоти, можна прищипнути і він теж почне кущитися. Ось так виглядають кущики взимку – фото 2,

    фото2

    Фото2

    а таким може бути врожай влітку – фото 3 (сорт Чорномор).

    фото 3

    Фото3

    У майбутньому догляд за кущиками нескладний:

    1.Регулярно видаляйте поросль біля основи куща (вона буде з’являтися щороку, залишайте її тільки тоді, коли потрібно буде оновити штамб).

    2.Регулярно видаляйте на самому штамбі бруньки, які будуть іноді прокидатися.

    3.Регулярно робіть стрижку молодих пагонів за 5-7 листком в самій кроні, за схемою, яку я описав вище.

    4.Не забувайте щоосені мульчувати пристовбурне коло кущів перегноєм або компостом – це буде хорошим підживленням для кущів і продовжить їх продуктивний період.

    5.Робіть обов’язкову обробку кущів до і після цвітіння від хвороб і шкідників.

    У майбутньому, коли висота куща стане вищою, за бажанням, можна сам штамб підняти, видаливши нижні бічні гілки і зробити його стрункішим.

    Ось, за допомогою таких нескладних операцій, можна спростити догляд за кущами, надати декоративності ділянці і розмістити більшу кількість кущів на ній, бо при такому формуванні куща можна ущільнити посадку. Збирати ягоди з таких кущиків – одне задоволення (фото 4, 5).

     

    фото5

    Фото5

    фото4

    Фото4

     

    Бажаю всім хороших та гарних  урожаїв !!!

     

     

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.