Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • фото1 фото2 фото3

    Наразі розповім усім як докладаючи невеликих зусиль,перетворити кущі агрусу на естетичні та легкі в догляді кущики. Подивіться на фото 1,2,3 саме такого вигляду кущі можуть набути за 2-3 роки формування і такими лишатися багато років поспіль і радувати Вас щедрими врожаями. Дуже багато переваг саме при такому формуванні:зокрема дуже легко збирати ягоди,колючки при цьому найменше травматичні для рук,кущі набувають естетичного вигляду і стануть окрасою Вашого саду,легко доглядати та захищати кущики від хвороб та шкідників,розмір ягід збільшується у півтора-два рази. Найголовніше щоб сформувати такі кущі на штамбі їх непотрібно прищеплювати,формуємо на власних пагонах,тому сформувати таку красу під силу кожному .

    Отже тепер детальніше про саму схему формування. Після того як були посаджені кущики(можна садити восени і на весні),робимо обрізку кущів на 3-4 бруньки. Саму схему посадки дивіться у розділі інструкції. Навесні коли проснуться бруньки та підуть у ріст пагони та досягнуть 15-20см зросту потрібно зробити виламку лишніх пагонів, видаляю усі окрім двох найсильніших (чому вирішив формувати в два штамби, тому що врожайність буде більшою , можна формувати і в один штамб). Після виломування лишніх пагонів забиваю біля куща арматуру заввишки півтора метра, можна і вище все залежить від сили росту сорту, і підв’язую залишені пагони до неї. До осені потрібно виростити два сильні пагони,які з часом перетворяться на сильні штамби. Якщо на місці видалених пагонів знову з’являються нові,повторно їх видаляйте.Может таке бути, що на пагонах які ми залишили на вигонку,по мірі росту почнуть заявляться бокові пагони , їх потрібно укоротити за 5-7 листком.Отже завдання на перший сезон виростити два гарних потужних пагони,з яких у наступному році ми сформуємо штаби у нижній частині куща і крону у верхній.

    (Найчастіше свої саджанці я продаю вже із сформованими двома пагонами,тому після посадки обрізку їх на 3-4 бруньки робити непотрібно,а підв’язати пагони до опори і з весни починати формування крони на наведеною нижче схемою.)

    фото4

    Фото4

    фото5

    Фото5

    Наступної весни нашим завданням буде сформувати крону куща.За хорошого догляду в минулому році,залишені пагони мали вирости на 1 метр і вище. Для хорошого росту залишених пагонів не забувайте в сезон робити регулярні підкормки,поливи і обробки від шкідників,зокрема тлі. Догляд за кущами читайте у розділі інструкції. От же ранньою весною на вирощених минулорічних пагонах,від самого низу до верху проснуться і підуть у ріст усі бруньки. Нам потрібно зробити зелені операції з тим щоб сформувати штамб і майбутню крону для плодоношення. Для того щоб сформувати штамб,а у нас їх буде два,потрібно від самого низу і до середини пагона(приблизно на 50-60см)видалити усі бруньки що проснулися і пішли у ріст. Саме у місці їх видалення сформуються штамби. Вище вказаної висоти усі бруньки залишаємо ,з них почнуть інтенсивно рости бічні пагони, їх потрібно два рази на рік підстригати за 5-7 листком (я це роблю в травні коли пагони відростуть на сантиметрів 15, якщо запізнитися можуть обламатися на вітрі, і в липні перед збором врожаю, щоб легше збирати врожай). Дивіться фото 4 на ньому видно сформовані штамби і підрізані бокові пагони .У цьому ж сезоні у Вас вже може з’явитися перший врожай,залишайте його,не обривайте,дивіться фото 5.

    фото6

    Фото6

    Трохи детальніше про формування крони,тобто в травні після відростання бокових пагонів на 10-15 сантиметрів,потрібно зробити перше укорочення пагонів за 5-7 листком. Після обрізки у нас лишаються молоді пагони у 5-7 листків. За тиждень-другий на обрізаних пагонах починають просинатися знову молоді пагони,однак їх просинається вже більша кількість,можливо по 2-3 пагони на кожному обрізаному. Вони знову інтенсивно ростуть і за 2-3 тижні досягають 10-15 см росту ,приблизно у липні місяці,їх потрібно знову укоротити за 5-7 листком. В результаті таких регулярних підрізувань постійно наростаючих молодих пагонів,наша крона починає набирати об’ємної,естетичної форми і нарощувати врожайність . фото 6 Всі молоді пагони що будуть час від часу просипатися на штамбі та біля основи штамба ,регулярно видаляємо. Верхівку пагонів продовжуємо ростити до потрібної нам висоти. Після досягнення потрібної нам висоти,верхівку підрізаємо і не дозволяємо рости вище.

    Догляд за таким кущами полягає у регулярних поливах,раз на тиждень,підкормках два рази на місяць ,регулярних укороченнях наростаючих пагонів,2-3 рази за сезон та постійному видаленню порослі на штамбі та біля основи куща. Обов’язково зробіть 1-2 обробки від шкідників та хвороб,дивіться у розділі інструкції. Також не забувайте мульчувати кущі органікою.

    До речі такому ж формуванню кущів підлягають також червона та біла порічка,схема така ж сама як і для аґрусу. Дивіться фото .

    фото7 фото8 фото9

    Рубрики: ІДЕЇ

    Комментарии закрыты