Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Виноградник в екстремальних умовах

    Вже близько 20-ти років успішно вирощую великі, смачні грона винограду, і, хоча, місто Рівне, в якому я проживаю, завжди вважалося невиноградним регіоном (все таки північно-західна частина країни), оскільки сума активних температур є недостатньою, позаяк на власному досвіді переконався, що все можливо. Як тільки починав висаджувати перші кущі, мене усі відмовляли, не вірили, що я зможу виростити такі великі, цукристі грона винограду. Та я, все ж таки, ризикнув і тепер не шкодую. Можу всіх запевнити, що завдяки набутому досвіду у цій справі, виростити відмінний врожай винограду на Рівненщині зможе кожен, потрібно лише прислухатися до моїх порад. Звісно, є свої нюанси, які потрібно брати до уваги, враховуючи кліматичні умови.

    Великий плюс для північного заходу велика кількість снігового покриву взимку, що спрощує укриття кущів, але в той же час, цей факт є недоліком в період дозрівання, оскільки велика кількість опадів викликає розтріскування ягід. Завдячуючи селекціонерам, в останні десятиліття з’явилися сотні сортів з відмінними характеристиками як по дозріванню, так і по стійкості до хвороб і розтріскування. За останні десять років я виділив десятки сортів, які відмінно підходять для вирощування в екстремальних умовах північного заходу України, ці сорти щороку радують мене великою кількістю смачних, красивих грон; помітив, що зовсім не розтріскуються такі сорти і гібридні форми як: Лівія, Нізіна, Сенатор, Румба, Монарх, Преображеніє, Віктор, Юліан, Гарольд, Аметист Новочеркаський, Лора, Рошфор. Некритично (близько 5-10% від грони) Аркадія, Надія АЗОС, Кодрянка, Кш.Кеша, Кш.Велес, Бажена, Галахад, Забава, Волхв. Саме цими сортами я щороку можу радувати родину відмінним врожаєм і реалізовувати надлишки на ринку (хоча в останні роки все розкуповують на місці, кажуть, що на ринку такого смачного виграду немає, що, в свою чергу, ще раз доводить, що виноград можна і потрібно вирощувати по всій території України). Звичайно, щоб домогтися таких результатів, як на представлених фото, потрібно попрацювати, однак результат того вартий.

     

    бажена

    По-перше, потрібно відповідально посадити кущ, добре заправивши посадкову яму поживними речовинами. Велику увагу слід звертати на компост і перегній. Є кущі, яким вже близько 20 років від посадки і я ще жодного разу їх не підживлював коріннево, а ріст лози, як і раніше, дуже потужний і грона бувають рекордної ваги, наприклад, гроно сорту Преображеніє цьогоріч заважило 3кг. 400гр., такий результат – це запорука правильної посадки куща.

    Ями копаю великі – 60/60/60/, більшу частину при посадці заправляю 2-3-х річним перегноєм, землі намагаюся вносити по мінімуму, а якщо перегною достатньо, то зовсім не вношу. В останньому ряду, який я посадив в 2010-му році, при посадці всю яму засипав 5-ти річним коров’ячим перегноєм. Ріст і плодоношення виявились відмінними, оскільки вже наступного року, я зібрав перший врожай по 4-6 грон з куща (більш детально про посадку дивіться у розділі мої інструкції, посадка винограду).

    виктор

    По-друге, потрібно вчасно робити зелені операції: вчасно підв’язувати зростаючу лозу, вилучати пасинки, не допускати згущення кущів, що в свою чергу прискорює просихання кущів після опадів і попереджає багато захворювань, нормувати грона, не перевантажувати кущі врожаєм. Особисто я, до прикладу, пасинки видаляю зовсім, «на пеньочок», не залишаючи навіть 1-2-ох листків, як рекомендують виноградарі. Різниці у плодоношенні я не помітив, а от користі від такої операції насправді дуже багато, тому що кущі не заростають пасинками, добре провітрюються і швидше просихають. Якщо пасинок прищипнути за 1-2 листом, то цю операцію потрібно буде постійно повторювати протягом сезону, так як пасинки знову підуть у ріст; при повному видаленні пасинка «на пеньочок», він більше «не просинається». Власне я, навіть на лозі (що лишається на заміщення) їх не залишаю, всі повністю видаляю. Як наслідок, підв’язка кущів стає простішою і в рази пришвидшується.

    Чеканку кущів я також роблю раніше, на початку липня, а не в кінці серпня, як рекомендують виноградарі, щойно лоза переростає верх шпалери (а вона в мене висотою 2,5 метра!). Якщо дочекатися рекомендованих термінів чеканки, то лози переростуть верх шпалери і опустяться на землю, що ускладнить догляд за кущами та погіршить їх провітрюваність і підвищить захворюваність кущів. Шкоди, чи зменшення врожайності від такої ранньої чеканки я не помітив.

    Саму чеканку слід робити наступним чином: коли лоза переростає верхню межу шпалери, необхідно залишити вище 2-3 листочки і зробити підрізку лози (цей прийом призупинить ріст лози на деякий час). За тиждень-два проснуться і почнуть рости верхні 2-3 бруньки, їх потрібно час від часу підрізати за першим листком.

     

    надеджа азос

    По-третє, необхідно вчасно робити профілактичні обробки кущів від хвороб (не чекайте коли кущі захворіють, адже краще попередити, ніж лікувати!).

    Моя схема обробки кущів від хвороб така: взимку, перед укриттям снігом – обробка 3%-им залізним купоросом (300 гр. на 10 літрів води); навесні, відразу після підв’язки, по сплячих бруньках, кущ слід обробити будь-яким препаратом на основі міді (Чемпіон, Косайд 200, МЕДЯН екстра, Купросат тощо). В травні, по відростанню пагонів в 5-7 листів, необхідна обробка контактними препаратами – Антракол + Тіовіт Джет або ж Фольпаном. Обробку потрібно проводити при температурі не нижче +20 градусів, але не вище +30, якщо використовувати препарат Тіовіт Джет. В цей період використовуйте половину дози препаратів, що б попередити опіки молодих пагонів. На початку цвітіння, коли починають осипатися перші ковпачки, обробку потрібно проводити системними препаратами –Топаз + Ридоміл або Танос + Талендо. Відразу після цвітіння, не пізніше, ніж через 14 днів, слід повторити обробку системними препаратами, які були використані перед цвітінням. Рівно через два тижні, потрібно зробити профілактичну обробку від оїдіуму одним з названих препаратів (Тіовіт Джет, Талендо, Топаз, Флінт Стар). Дуже хорошим є низькотоксичний препарат Тіовіт Джет на основі сірки (вже через день після обробки можна вживати ягоди, але не забувайте, що його можна використовувати при температурі не нижче +18 і не вище +30 градусів). І, остання, вимушена обробка через велику вологість повітря, що може викликати сіру гниль на ягодах, препаратом Світч. Цим засобом обробляю кущ за 2-3 тижні до дозрівання ягід, період очікування у цього препарату 7 днів. Обробити потрібно лише самі грона. Цієї схеми достатньо, щоб зібрати повністю весь врожай без значних втрат. При моєму дворукавному формуванню куща, збираю мінімум 10 кг., максимум 25 кг. винораду, в залежності від сорту.

    Чеканку кущів я також роблю раніше, на початку липня, а не в кінці серпня, як рекомендують виноградарі, щойно лоза переростає верх шпалери (а вона в мене висотою 2,5 метра!). Якщо дочекатися рекомендованих термінів чеканки, то лози переростуть верх шпалери і опустяться на землю, що ускладнить догляд за кущами та погіршить їх провітрюваність і підвищить захворюваність кущів. Шкоди, чи зменшення врожайності від такої ранньої чеканки я не помітив.

    Саму чеканку слід робити наступним чином: коли лоза переростає верхню межу шпалери, необхідно залишити вище 2-3 листочки і зробити підрізку лози (цей прийом призупинить ріст лози на деякий час). За тиждень-два проснуться і почнуть рости верхні 2-3 бруньки, їх потрібно час від часу підрізати за першим листком. За останні 5 років помітив, що додаткові обробки кущів мікроелементами, кожні 10 днів, посилюють імунітет кущів і повністю пригнічують прояви захворювань, але при цьому не потрібно забувати про обробки вище названими фунгіцидами. В якості підкормки по листю, для підсилення імунітету рослин, використовую препарати Мегафол+Кендал+Брексил Мікс + Плантафол 5/15 / 45 (дози препаратів по інструкції), результат відмінний, лоза чиста до самих кінчиків.

    румба

    Ну і по-четверте, що дуже важливо, в умовах обмеженої кількості тепла правильно нормувати врожай. За 20-ти річний досвід вирощування винограду, я остаточно переконався, що більше 16-ти грон кущі витримати без шкоди для себе не можуть, тому краще 14, тобто по 7 грон на рукав. В результаті, маємо швидше дозрівання грон, великі грона і повне визрівання лози, що покращує перезимівлю кущів.

    Не повторюйте мої помилки, не перебільшуйте з навантаженням, оскільки можна легко пошкодити кущ (особливо це стосується першого плодоношення – залишайте не більше двох грон).

    Якщо прислухаєтеся до моїх порад, зможете і в північних регіонах виростити відмінний врожай смачного й корисного винограду, все у Ваших руках. Успіхів!

    монарх ливия виктор1

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.