Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Зробимо сливу продуктивною

    Сливові дерева можуть бути дуже продуктивними, але тут потрібно правильно сформувати крону дерева. Гілки у сливок ростуть так само сильно, як і в абрикоса, якщо їх не стримувати, то дерево швидко виросте великим, а врожай буде мізерним, тому що таке дерево дуже важко захищати від шкідників (пілільщик, товстоніжка, попелиці та ін.) і як результат, всі плоди осипаються недозрілими. Дерево сливи, що на фото, вже 12 років (фото1),

    фото1

    фото1

    щороку рясно плодоносить і при цьому висота його сягає близько двох метрів. Цей вид формування крони дозволяє мені щороку збирати хороші врожаї, тому що за таким деревом легко доглядати.

    Сформувати таке дерево не складно. Вибирайте саджанець без бічних пагонів і, посадивши, підріжте навесні провідник на висоті 60-70 см. від грунту. Дерево будемо формувати на зразок чаші. Навесні, коли на підрізаному провіднику прокинуться і підуть в ріст бічні пагони, потрібно вибрати 3-4 з них, які симетрично розміщені. Верхній пагін, який буде прагнути рости вертикально вгору, після відростання потрібно вигнути дугою на сторону, що стосується нижніх їм так само потрібно надати більш чашоподібної форми, тобто в перший рік потрібно сформувати скелетні гілки на зразок чаші (провідника у нас не буде). Наступної весни ці 3-4 скелетні гілки потрібно підрізати, залишивши всього 50 см. минулорічного приросту від основи стовбура, верхньою брунькою назовні крони. Коли навесні підуть у ріст молоді пагони, верхня брунька нехай росте вільно вгору, а всі пагони з нижніх бруньок, після відростання в 5-7 см., зафіксувати прищіпками, надавши їм горизонтального положення.

    Цю операцію потрібно зробити вчасно, поки пагони ще

    трав’янисті (дивіться фото 2).

    фото2

    фото2

    Після відростання цих бічних пагонів на 6-8 листочків, їх потрібно прищипнути за 3-4 листом. Далі, в сезон росту, ці прищипнуті пагони намагатимуться знову піти в ріст, однак після кожного повторного відростання, їх потрібно постійно прищипувати, але вже за 1-2 листом. Цим прийомом ми стримуємо бокові пагони в рості і перетворюємо їх в кольчатки і, найголовніше, шляхом регулярних прищіпок, ми їх омолоджуємо (дивіться фото3).

    фото3

    фото3

    На третю весну, приріст з верхніх бруньок, які ми залишили вільно рости в минулому сезоні, знову потрібно підрізати, залишивши 50-60 см. минулорічного приросту. На залишеному минулорічному прирості будуть рости «боковушки» і їх також, за старою схемою, потрібно фіксувати прищіпками і вчасно прищипувати. На вже сформованих «боковушках» в першому сезоні, що розташовані нижче молодого приросту, спочатку «прокинуться» квіткові бруньки, а потім почнуть рости молоді пагони, не забувайте їх вчасно прищипувати за 1-2 листом і так 2-3 рази за сезон у міру відростання.

    На четвертий рік, молоді вертикальні прирости знову підрізаємо, залишивши 50-60см. приросту, (за три роки висота дерева вже може досягти свого піку, близько двох метрів) і знову формуємо бічні гілочки за схемою, яку описав вище. До осені формування крони буде завершене. Надалі, щорічний догляд дуже простий: відразу після цвітіння дерева і відростання нових пагонів, не забувайте їх прищипувати за 1-2 листком.Коли висота дерева становитиме два метри, його необхідно буде стримувати в таких же межах. Весною на верхівках будуть прокидатися «пагони-вовчки», їх потрібно вчасно виламувати, поки вони невеликі і трав’янисті, цим Ви будете тримати дерево в потрібних межах заданої висоти.

    Таким чином, отримуємо красиве, компактне і врожайне дерево. Не забувайте робити 3-4 обробки від шкідників та хвороб (дивіться статтю «Здоровий сад»).

    румяна зорька оцарк премєр чачанська найкраща

    Хороших врожаїв !!!

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.