Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Колоновидна ожина

    Не може бути, подумаєте Ви, прочитавши заголовок. Я теж був здивований, коли прочитав в рекламному проспекті про продаж таких саджанців, подумавши, що це черговий лохотрон. Однак, згадавши про свою ожино-малину «Тайбері», задумався, адже у неї коротенькі плодові гілочки і листя невелике, то, чому б і ні? Тим більше, при вільному кріпленні на шпалеру, ягоди часто травмувалися на вітрі об пагони (вони ж у неї з колючками), а створивши колону, латерати будуть вільно звисати по всьому колу колони і не будуть травмуватися (подумав і зробив). Вже п`ятий рік я підв’язую її пагони до колони (труби) і дуже задоволений результатом. Від такого формування отримав лише одні плюси: по-перше, дуже красиво виглядає;

     

    фото1

    по-друге, місця вона стала займати дуже мало, що дає можливість висаджувати її густіше (через метр); по-третє, ягоди перестали травмуватися, і я збираю повноцінний врожай дуже красивих і смачних ягід.

    Трохи про сорт: «Тайбері» ожино-малиновий гібрид, тобто у смаку є малинові і ожинові нотки. Сорт дуже ранній, дозріває з ранніми сортами малини, а найголовніше, це дуже невибагливий вид ожини; я свій кущ ніколи не поливаю (є достатньо опадів), та не оброблюю від шкідників і не вношу добрив. Все, що я роблю, так це підв’язую навесні пагони до колони. Відразу ж, після плодоношення їх прибираю, а молоду поросль пов’язую в пучок і направляю вільно рости по землі у сторону, де вони мені не будуть заважати. На зиму пришпилюю їх до землі. Зимують вони під снігом дуже добре.

    Посадку краще проводити у напівтіні (ідеальний варіант, оскільки сонце з ранку до 11:00 і після 17-тої вечора). На сонячній стороні на ягодах можуть бути опіки.

    Садимо, як зазвичай: викопати яму – 50/ 50/50 см. На дно ями внести відро гною, краще коров’ячого або кінського і втрамбувати, поверх нього насипати 10 см. поживного грунту (перемішати перегній з чорноземом у співвідношенні 1:1, можна додати півлітри попелу), саджанець розмістити на 5 см. глибше, ніж ріс раніше. Після посадки обов’язково замульчувати (перегній або компост) і рясно підлити біля відра на кущ. Мульчу обов’язково щоосені слід оновлювати, тобто додавати нову порцію поверх старої, яка за літо просіла та перегнила. Якщо посадка проводиться на зиму, саджанець обов’язково необхідно обрізати, залишивши 5-10 см., і після перших морозів накрити обрізаною пластиковою пляшкою і поверх неї засипати гноєм або землею. Над пляшкою шар укриття повинен бути близько 20-ти см.(тільки так Ви врятуєте молодий саджанець від вимерзання). Отворів в пляшці робити не потрібно, повітря вистачить.

    Коли розтане сніг, пляшку потрібно зняти. В перший рік може вирости від 2-ох до 5-ти молодих пагонів (нехай вільно ростуть). На зиму зв’яжіть їх у пучок і пришпильте до землі, взимку не забувайте накидати на них сніг. Навесні, пагони, які перезимували, підніміть і підв’яжіть до колони (забийте біля основи куща трубу, діаметром в 30 мм.), висота колони повинна бути близько двох метрів, на такій же висоті підріжте пагони після підв’язки. Підв’язуйте пагони до колони, як на фото.

     

    фото2

    Після плодоношення пагони видаліть, а молоді нехай знову стеляться по землі, зв’яжіть їх у пучок і направте в сторону, де вони не будуть Вам заважати.

    З віком число пагонів збільшиться, навесні перед підв’язкою вибирайте до 10-ти кращих пагонів, решту видаляйте. Також на залишених пагонах можуть бути і бічні, їх вкоротіть за другою, чи третьою брунькою.

    Ось, за допомогою таких нехитрих операцій на вашій ділянці може оселитися така красива і корисна ягода з назвою Тайбері. Ожина і справді дуже красива, товарна і смачна (дивіться на фото)

    фото3 фото4 фото5

    Бажаю всім рясних врожаїв!!! З пов. Віталій Віктрович.

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.