Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Посадіть ожину.

    Селекціонери плідно попрацювали за останні десятиліття. Завдяки їхнім старанням, всіма улюблена колюча лісова ягода втратила їх (колючки) і стала в 10-15 разів масивнішою. Збирати такі великі, блискучі, смачні ягоди одне задоволення. Не завжди, купивши на ринку або в супермаркеті свіжі ягоди, можна відчути весь букет смаку цієї ягоди, її потрібно їсти прямо з куща і повністю достиглою. Не всі сорти, що повністю дозріли, можна спокійно перевозити в далеку дорогу, тому й везуть не зовсім зрілу ягоду (хоча на вигляд дозрілу) і кислота її ще залишається. Інша справа – зірвати повністю достиглу з куща, тоді вона набирає дуже приємний і насичений солодкий смак, буквально тане в роті і «віддає вибухом смакових відтінків» ожиново-шовковично-яблучного смаку.

    Ожина не тільки смачна, але й дуже корисна і багата на мікроелементи і вітаміни. З неї роблять чудові продукти – варення, десерти, вина, наливки і т. д. Вирощувати цю культуру дуже легко, вона практично не хворіє і не вимагає поживних земель, достатньо один раз заправити яму відром перегною і потім відразу після посадки замульчувати (мульчу бажано поновлювати кожну осінь). Достатньо однієї обробки на початку цвітіння – від хвороб і шкідників (але якщо і не обробите, все одно зберете хороший врожай).

    Єдина важлива умова при вирощуванні ожини – це щорічне укриття молодих пагонів на зиму. В основному, пагони не витримують морози нижче 20-ти градусів.

     

    лох тей

                                                                 ЛОХ ТЕЙ

    Посадивши в перший рік кущик, обрізаємо його на 15-20 см., якщо посадка восени –обов`язково вкриваємо на зиму (я вкриваю звичайною обрізаною пластиковою пляшкою і засипаю поверх неї землею або гноєм, пляшка не повинна виглядати з-під укриття). Весною пляшку знімаємо, робимо регулярні поливи теплою водою і 2-3 рази підживлюємо азотними добривами, що б пробудити ріст молодих пагонів. На пагоні, який ми залишали зимувати, в поточному році можуть з’явитися латерати з квітками, а якщо з’явиться зав’язь, можна залишити близько 10-ти ягідок на пробу, зайві краще видалити, щоб вони не приглушили ріст молодих пагонів. Заміна пагонів звичайна, така ж, як у малини: в перший рік виростають молоді пагони, їх укриваємо на зиму, навесні пагони, які перезимували, піднімаємо і прив’язуємо до шпалери, збираємо врожай.Одночасно, з весни, біля основи куща знову з’являються молоді пагони поточного року. Після того, як зібрали врожай з пагонів, що лишалися з осені на перезимівлю, ми їх вирізаємо, а молоді, які з’явилися навесні з основи куща, залишаємо до осені, робимо санітарну обрізку і знову укриваємо навесні за тією ж схемою.

    Обрізка: вибираємо 5-7 хороших пагонів, які легше пригнути, решту вирізаємо; на залишених пагонах можуть бути бічні, якщо основних пагонів за літо виросло мало, то їх краще залишити, якщо достатньо, обрізаємо за 3-4 листком. Вибрані пагони зв’язуємо і пригинаємо ближче до землі, можна зверху накрити агротканиною, лапником або залишками кукурудзяних пагонів для затримання снігу. Дуже важливо, як тільки випаде сніг, накидати його так, щоб усі пагони були покриті ним, мінімум на півметра. Поки кущ молодий, пагони будуть виростати тонкими, проблем з пригинанням та укриттям не буде. З роками товщина пагонів збільшиться і, якщо вчасно не зробити деякі маніпуляції з верхівками, укрити їх буде дуже важко. Однак, якщо завчасно прищипнути молоді пагони за 3-4 листком (навесні, як тільки з’являться молоді пагони, відрізаємо верхівку за 3-4 листком), ми спростимо собі процес укриття. Прищипуючи вчасно молоді верхівки, ми пробуджуємо пагони із залишених пазушних бруньок, ці пагони будуть відростати під кутом, тому й пригнути їх буде набагато легше.

    честер

                                        ЧЕСТЕР

    Сорти зараз представлені на будь-який смак і відрізняються за формою, розміром, смаком і часом дозрівання, але, якщо Ви хочете, щоб ягода Вас радувала цілий сезон, то висаджуйте сорти різного строку достигання – від ранніх до пізніших. Наприклад, Лох Тей, Оаучіта, Тройна Корона, Торнфрі, Апачі, Честер тощо.

    Ягоди ожини вигідно продавати на ринку, завжди є бажаючі її придбати. Ягода дуже велика, солодка, блискуча, всіх дивує та притягує. На саджанці також є завжди попит, а вкорінюється ожина дуже легко (верхівками). У вересні прикопайте верхівку, через місяць вона вкоріниться і можна буде висаджувати на нове місце. Знайдіть вільну площу на своїй ділянці для цієї смачної і корисної ягоди.

    тайбері тройна корона

    Бажаю рясних врожаїв !!!

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.