Sad-Koval

  • Тел.+38(097)-251-25-65 Тел.+38(050)-618-64-45 E-mail:[email protected]

  • Обрізка чорної смородини

    Сьогодні я хочу розповісти, як «продовжити молодість» смородинових кущів і змусити їх щороку приносити рясний врожай великих ягід. Дуже часто чую від покупців, що перші три роки кущі рясно радують врожаєм, а в наступні врожайність вимірюється стаканами. Вся помилка лише в тому, що більшість садівників бояться робити омолоджуючу обрізку кущів або зовсім її не роблять. Деякі навіть відразу після посадки самого куща не роблять обрізки, а вона дуже важлива. Відсутність таких простих операцій призводить до швидкого старіння куща і зниження якості врожаю.

    Не потрібно боятися робити обрізку пагонів, цим Ви не тільки не нашкодите кущу, а навпаки, «продовжите його молодість». Зверніть увагу на фото 1,

    фото1кущу вже 10 років, а врожаї,як і раніше, дуже рясні (це все завдяки незначним операціям з обрізки та догляду за кущами, про які я розповім трохи пізніше).

    Звичайно, дуже важлива деталь – це вибір сорту. Він повинен бути дуже врожайним. Є сорти інтенсивного типу плодоношення, з масивною і солодкою ягодою, хорошою стійкістю до захворювань. Під ці критерії дуже підходить сорт російської селекції – Селеченська-2 (фото 2).

    фото2

    Фото2

    Я вирощую тільки цей сорт, оскільки він поєднує в собі всі позитивні якості в одному сорті, єдиний його недолік – тонка шкірка, однак, це більше недолік в промисловому масштабі. Його перевага – солодкий, десертний смак і велика врожайність.

    Важливою є посадка самого куща. Обов’язково потрібно заправити посадочні ями перегноєм і заглибити кущ на 15-20 см. глибше, ніж він ріс раніше. Це операція стимулює наростання додаткових коренів і додасть кількість пагонів. Якщо у Вас дуже спекотне літо і мало опадів, садіть кущі в тіні дерев, і обов’язково мульчуйте кореневу зону товстим шаром органіки. Мульчу намагайтеся щоосені після обрізки куща підкладати знову і так кожен рік. Найбільш простий спосіб обрізки полягає в наступному: після посадки куща всі пагони обріжте за 3-4 брунькою (бруньки відрахуйте від рівня землі). За літо із залишених бруньок у Вас виросте пишний кущ, який на наступний сезон можна пускати на плодоношення. Влітку, по міру росту пагонів, стежте за попелицею, якщо це упустите, кущ так і залишиться «недоростком». Цей шкідник найбільш небезпечний для смородинових кущів.

    На наступний рік кущ набуде рясного плодоношення (згадайте, в минулому сезоні ми виростили достатню кількість пагонів, але якби Ви побоялися зробити обрізку відразу після посадки куща і залишили всі пагони, то вони вже дали б урожай в перший рік і це сильно виснажило б сам кущик, і він дуже швидко постарів би, тому обрізка відразу після посадки дуже важлива).

    Восени, другого року, після першого рясного плодоношення, потрібно зробити обрізання куща і надалі робити його кожної осені. Сама обрізка робиться дуже просто: коли опаде листя, візьміть секатор і підійдіть до куща. Умовно поділіть його на дві рівні частини, ліву і праву і без жодного жалю обріжте повністю, не залишаючи пиньків, наприклад, ліву частину куща. Права частина куща після обрізки у Вас залишається, на місці лівої, в результаті обрізання, залишиться пустота. Після обрізки обов’язково замульчуйте кущі перегноєм. Цей агроприйом обов’язковий і робимо ми його для того, щоб стимулювати щороку на місці обрізки відростання молодих пагонів.

    Влітку, третього року, права сторона, яку ми залишили після обрізки, буде плодоносити, а на місці вирізаної лівої частини, почнуть відростати молоді пагони заміщення, які омолодять наш кущ і будуть запорукою хорошої врожайності в наступні роки.

    Восени знову робимо обрізку, тільки тепер вирізаємо праву сторону, яка плодоносила, а ліва, яка виросла за літо, залишається зимувати і порадує нас рясним врожаєм наступного сезону.

    На четверту осінь знову вирізаємо ліву сторону куща, яка плодоносила, а права, що знову відросла, залишається. І так щороку: міняємо то ліву, то праву сторону.

    При такій обрізці ми щороку маємо рясний врожай великих ягід і профілактику старіння куща. При такій обрізці, мої кущі Селеченської-2 вже десять років радують рясними врожаями як у перші роки (фото 3,4).

    фото4

    Фото4

    фото3

    Фото3

    Не повірите, але все, що я роблю – це регулярна обрізка та мульчування кущів перегноєм щороку, додаткової підгодівлі не роблю, а якщо ще й крапельне зрошення зробити, то думаю врожайність буде ще вищою.

     

    Бажаю всім хороших та гарних урожаїв !!!

    Рубрики: СТАТТІ

    Оставить комментарий

    Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.